De 9 geboden van bouwen

Het is ondertussen een dik jaar geleden dat wij een overeenkomst tekenden met de bouwfirma die ons huis bouwt. Enkel de keuken lieten we door iemand anders doen en elektriciteit deden Koen en zijn papa zelf. Wij kozen een bouwfirma omdat we dachten dat het dan van z’n sit back and relax zou zijn tot we netjes de sleutel overhandigd zouden krijgen. En dat is misschien wel de bedoeling, maar niet als het aan ons ligt. Controlefreaks als we zijn, is er van 100% stressloos bouwen nog geen sprake geweest. Er komt ook gewoon veel meer kijken bij een huis bouwen dan wat je op het eerste gezicht verwacht. Nu goed, zware problemen zijn er nog niet geweest en ik kan niet wachten om te verhuizen (I mean, wacht tot je mijn home office ziet!!). Maar je leert wel het een en ander van een jaartje (laten) bouwen.

December 2019 – de Sint bracht een eerste verdieping
Een tweede verdiep en een gevel
Kennismaken met de buren
 1. De planning zal altijd wijzigen. Dat is niet anders bij een bouwfirma dan wanneer je zelf alles regelt. Als de projectmanager zegt dat de keuken mag geplaatst worden in oktober, dan zal die gegarandeerd niet in oktober kunnen geplaatst worden. Oktober is voorbij, er is nog geen keuken geplaatst.*
 2. Elk excuus is goed genoeg. Oké, dit jaar hadden ze van maart tot juni een zeer goed excuus, the Big C. Alleen… Ondertussen gebruikt zowat elke aannemer COVID-19 als reden waarom iets niet of te laat gedaan is. En nu zitten we weer met een lockdown, dus zal het weer een legit excuus zijn, verzekerst?
 3. Verrassingen horen erbij. Onaangename verrassingen verwacht iedereen bij een bouw. En dat kan aan alles liggen. Het weer. Nen onnozelaar die niet deftig een plan kan lezen. En ik kan zo nog wel even doorgaan. Maar! Er zijn dus ook soms echt aangename verrassingen. Zoals de ramen die 2 weken vroeger dan gepland kwamen.
 4. Uw buikgevoel is altijd de beste raadgever. En dan heb ik het vooral over mensenkennis. Bij een tweetal personen (niet van de bouwfirma zelf) in het afgelopen jaar hadden we van bij het begin al het gevoel dat die niet bepaald hun best zouden doen. Of dat ze gewoon niet echt zouden uitblinken in hun job. Maar goed, hun grote woorden, beloftes en onze eerdere ervaringen met het bedrijf waarvoor ze werken gaven ons iets meer hoop. Hahahahahaha. Big mistake. Gelukkig hadden we ons buikgevoel gevolgd en rekenden we meer op onszelf dan op die persoon. Slim van ons.
 5. Wie het luidste roept, krijgt zijn goesting. Echt waar! En dan vooral bij die twee bovenstaande. Zowel Koen als ik zijn nogal “brave” mensen. We zijn heel begripvol, diplomatiek en we laten het graag over aan de vakmensen. Maar boy, zijn wij veranderd dit jaar. We betalen genoeg voor dit huis, dus we willen dan ook dat alles tot in de puntjes in orde is. En is dat niet zo, dan zullen ze’t geweten hebben (nog altijd op een vriendelijke manier, zo zijn we wel, maar toch). Niet stoppen met mailen en bellen tot we een antwoord krijgen. Blijven aandringen, I tell you, en ge zult uzelf dankbaar zijn later.
 6. Gij zult alles zwart op wit hebben. Op mail, op papier, Whatsapp, whatever. Maar een telefonische afspraak heeft voor sommige mensen nul waarde, blijkbaar. En maak foto’s van alles waar bepaalde aannemers hun spreekwoordelijke botten aan geveegd hebben. Jaja, ons gaan ze ni liggen hebben.
 7. Gij zult verzuipen in de papieren. 35 offertes voor 1 tegelvloer. De verkoop van het oude huis, de aankoop van het nieuwe huis. De lening, verzekeringen. Facturen voor de badkamer. Echt waar, een dikke map voor al die papieren: steek dat maar meteen in uw budget.
 8. Gij zult nog 5 keer op elke beslissing terugkomen en dan toch weer bij uw eerste idee eindigen. Oké, deze geldt misschien alleen voor ons, eeuwige twijfelaars. Maar opnieuw: we smijten hier wel een serieus bedrag tegenaan, dus het moet wel volledig naar onze goesting zijn hé! Geen geld uitgeven aan iets dat we volgend jaar al beu zijn. Uiteindelijk is het ons wel gelukt om relatief snelle beslissingen te nemen en daar dan ook achteraf niet meer aan terug te denken. Afgerond. Next!
 9. Gij zult Pinteresten alsof uw leven ervan afhangt. Echt waar, zelfs Koen is ondertussen expert in de app. We hebben een bord voor ons huis – uiteraard met onderverdelingen per ruimte – om al onze ideeën te verzamelen. En natuurlijk zullen we die ideeën pas over 5 jaar kunnen uitvoeren, als we weer wat hebben kunnen sparen. #duresmaak
De ochtendzon op onze achtergevel – hoe schoon toch!
Ramen!
“Mama, zo mooi wit dat het hier nu is!!”
11/11: Ne keuken, begot! (allez, zo ongeveer bijna al)

Goed, ik ben blij dat de mannen van de bouwfirma zoveel voor ons regelen. Zo moeten wij persoonlijk toch iets minder achter de mensen hun gat zitten 😉 Stel u voor hoeveel “lessen” ik dan zou geleerd hebben!

En ja, uiteraard neem ik jullie mee voor een tour van het huis als we er eenmaal wonen. De laatste loodjes, nog even volhouden, allemaal samen voor de goede zaak (tiens, waar hebben we dit nog gehoord in 2020?).

*UPDATE: Vandaag, 12/11/2020 hebben we de akte getekend. De woning is 90% afgewerkt en dus in deze staat al onze eigendom (en die van de bank, uiteraard). De rest wordt per afgewerkt onderdeel en betaalde factuur ons bezit. Een opleverdatum hebben we nog niet, we zijn nog in blijde verwachting. We zien wel (nog een les geleerd: let it gooooo! ’t Komt wel goed!).

Pssst: wil je nog meer foto’s zien? Op mijn Instagramprofiel heb ik een hoogtepunt met de toepasselijke titel “Huisje bouwen”. Daarin staan al onze avonturen. Ga zeker eens kijken!

Published by

Delphine

Soms een Superwoman, soms hulpeloos. Maar vooral gewoon Delphine.

6 thoughts on “De 9 geboden van bouwen

 1. Een aantal dingen herken ik zeker, mij deze week nog kwaad moeten maken om de aansluiting van de elektriciteit geregeld te krijgen, maar weldegelijk met resultaat.
  Ik moet zeggen dat ik eigenlijk niet heel veel te klagen heb, had wel geen bouwfirma maar heb al mijn aannemers zelf gekozen en daar ook zeker mijn buikgevoel in gevolgd en dat was gelukkig meestal juist.
  Hopelijk lukt die oplevering op tijd!

  1. Awel, het moeten uitzoeken alleen al en vergelijken van offertes zou voor mij teveel stress zijn. Twijfelaars als we zijn, zouden we nu nog geen aannemers gekozen hebben Gelukkig werkt onze bouwfirma met goeie mensen samen, toch al een zorg minder Maar dat buikgevoel hé, echt zo’n goeie raadgever! En over de oplevering maken we ons niet zoveel zorgen, zal niet te lang uitgesteld worden, alleen wil ik graag snel een datum weten zodat ik ook kan beginnen plannen

 2. Wij kozen voor een bouwfirma voor zo weinig mogelijk stress, niet de goedkoopste, wel één van de enige waar geen negatieve recensies over te vinden zijn. En kijk, daar was een telefonische afspraak wel degelijk een afspraak ;-).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.