Sustainable Family – Zo duurzaam zijn wij

Een tijdje geleden kocht ik met de laatste euro’s van een boekenbon die ik vorig jaar cadeau kreeg twee boeken. En ’t waren eens geen kookboeken. Omdat “Becoming” van Michelle Obama continu uitgeleend is in de bib, heb ik beslist om niet te wachten op een reservatie, maar om het boek zelf te kopen. En toen ik dan nog wat aan het rondneuzen was in de Standaard, trok ook dit boek mijn aandacht.

Ik ben al even bezig met meer duurzaamheid en zien hoe een ander koppel met twee jonge kinderen dat aanpakt, sprak me meteen aan. Ik las het boek en hoewel sommige dingen voor ons nog te verregaand zijn, voelde ik me niet alleen geïnspireerd, maar ook redelijk goed over hoe we nu al bezig zijn. Daarom lijkt het me wel tof om met jullie te delen hoe “duurzaam” wij zijn als gezin. Verre van perfect, maar op dit moment haalbaar voor ons. En beter allemaal doen wat we kunnen dan enkelen die het perfect doen (en wanneer is het perfect, trouwens? *nogal filosofisch hé*). Dus wie weet halen jullie inspiratie uit onze duurzaamheid? Als wij het kunnen, dan kan iedereen het! (Ma echt hé)

Hoe duurzaam zijn wij?

1. Onze voeding

Flexitariërs

Helemaal vegetarisch of vegan zijn we bijlange nog niet. We houden nog van een stukje spek of kipfilet en van gehakt in de spaghettisaus. Maar waar ik vroeger echt moeite moest doen om 1 keer per week een vegetarisch gerecht op het menu te zetten, is het nu vaak een evidentie dat we op een hele week maar 2 of 3 keer vlees of vis eten. Voor mezelf niet zo’n grote stap, maar voor mijn 3 carnivoren in huis echt niet evident. En neen, ik ga niet beginnen met 2 verschillende maaltijden koken, dus als ik vegetarisch eet, eten zij mee. Punt. Veggie burgers zijn trouwens een favorietje van de jongens, een “echte” burger hebben ze bij mijn weten nog nooit gegeten.

Korte keten

We zijn de laatste jaren ook veel meer bezig met de herkomst van onze voeding. Vlees halen we meestal bij de hoeveslager in Tiegem, aardappelen altijd bij de boer vlakbij, brood bakt Koen vaak zelf, groentjes halen we uit de tuin van mijn schoonouders en eitjes van de kippen van mijn ouders (die wij volgend jaar adopteren! De kippen. Niet mijn ouders). Uiteraard kopen we soms nog groenten in de Colruyt of Delhaize, maar ook daar let ik op de herkomst. Zoveel mogelijk België, Nederland of Frankrijk of anders toch Europa. Alleen de “exotische” bananen en mango’s kan ik niet laten liggen. Avocado’s heb ik dan weer geen probleem mee om voorbij te lopen.

Andere leuke initiatieven die we in onze zoektocht naar duurzame voeding ontdekten:

  • Pluktuin ’t Goed Ter Heule: zelf groentjes oogsten en bloemetjes plukken. De kindjes vinden vooral de modder en de hond met een half konijn in zijn mond interessant, maar Sep koos toch ook met veel plezier enkele mooie bloemen uit voor ons boeket.
  • Lokaalmarkt: een initiatief dat op verschillende plaatsen terugkomt, zoals in Gent, Deinze, Roeselare en ook Deerlijk, vlakbij ons. Leren kennen toen Koens bier daar in de kijker stond en tijdens de lockdown een paar keer daar onze boodschappen besteld.

2. Minder afval

Verpakkingsvrij boodschappen doen

Ik heb er lang op gewacht, maar sinds een oude kennis van ons met BijZonder de eerste verpakkingsvrije winkel in Oudenaarde opende heb ik er een wekelijkse stop bij tijdens mijn boodschappenronde. Granola (voor als ik te lui ben om ze zelf te maken), olijfolie, groenten, noten, pasta, bloem en de lekkerste chocolade-muisjes: geladen met zakken, potten en bokalen kies ik de lekkerste dingen uit. Maar ook mijn ecologische wasmiddel vul ik daar bij, bamboe tandenborstels, shampoo bars en zoveel meer vind je daar. En heb je niet genoeg bokalen mee? Geen zorgen, je kan ze daar ook kopen. Echt een toppertje, zo’n verpakkingsvrije winkel. Even googelen en je vindt er zeker een bij jou in de buurt. Als Oudenaarde er eentje heeft, dan jouw gemeente zeker ook! 😉

Bewust inkopen

Ik werk ondertussen al zo’n 6 jaar met weekmenu’s. Superhandig en ik snap nog altijd niet hoe het mij niet lukt om mijn mama daar ook van te overtuigen 😉 Elke vrijdag stel ik mijn menu voor de komende week op: ik kijk in de voorraadkast, de diepvriezer en de frigo wat ik nog heb en probeer eerst op basis daarvan gerechten op het menu te zetten. De overige benodigdheden zet ik dan op mijn boodschappenlijstje. Zo kopen we geen overbodige producten en gooien we geen (of veel minder) voedsel weg. En wat we eventueel weggooien, komt in de compostbak terecht, niet bij het restafval.

Dankzij de lijstjes besparen we trouwens gemiddeld zo’n 50 euro per week aan boodschappen (say whaaaat!? en ook: danku YNAB). Ondertussen heb ik ook al verschillende lijstjes: eentje voor de slager, eentje voor groentjes (waar ik die ook haal die week), eentje voor BijZonder en uiteindelijk de overschot via Collect & Go. De zaterdagnamiddag is steevast shoppingnamiddag, maar ik geniet daar dan ook van. De kindjes gaan soms mee en krijgen een schelleke bij de slager of vullen zelf de pottekes bij BijZonder.

Ga ik dan nooit tussendoor naar de winkel? Natuurlijk wel! Daarvoor is er de Delhaize in het dorp. Vooral voor acute behoeftes of wanneer ik een specialleke nodig heb dat ze enkel daar hebben (vooral voor oosterse gerechten en zo).

Hier kan je nog meer lezen over hoe wij de afvalberg zo klein mogelijk houden.

3. Minder CO2-uitstoot

Een auto minder

Koen gaat al een paar jaar met de fiets naar de brouwerij. Het is dan ook zo’n 2 km rijden, ver is dat niet… Ik rijd meestal met de Megane omdat ik degene ben die de kindjes naar opvang en school breng, boodschappen doe en sinds vorig jaar geregeld naar Vilvoorde moet. Dat betekent dat mijn kleine Twingootje (mijn allereerste autootje) al enkele jaren praktisch continu stilstond aan de brouwerij. Af en toe gebruikte Koen het voor een boodschapje of als het te fel regende, maar eind vorig jaar hebben we de knoop doorgehakt. In de zoektocht naar onze nieuwe woning was de afstand tot de brouwerij het belangrijkste. Als we iets vonden op fietsafstand voor Koen, ging de Twingo weg. En zo geschiedde. We vonden een nieuwbouwproject op 4 km van de brouwerij. De Twingo vond een nieuwe thuis bij een lieve Antwerpse jongedame.

Wanderlust met de auto

Je hoeft geen verre reizen te maken met het vliegtuig om adembenemende plekjes te ontdekken of om te genieten met het gezin. Vorig jaar gingen we 4 dagen met de mobilhome op reis, voor de kinderen de tofste reis tot nu toe! Dat wil niet zeggen dat wij er niet van dromen om eens naar Australië of Zuid-Amerika te gaan. Natuurlijk willen we zulke reizen wel nog maken en samen met onze kroost kennismaken met de lokale natuur en cultuur. Maar het hoeven gewoon niet elk jaar zo’n reizen te zijn.

Energiezuinige nieuwe woning

Met onze nieuwe woning krijgen als het ware een tweede kans. Een schone lei om onze energiezuinige woning op te bouwen. Helemaal ecologisch met schelpen als fundering, of hoe die Sustainable Family dat ook deed, kan niet, aangezien we met een bouwfirma werken die haar eigen onderaannemers heeft. En dat zelf uitzoeken, daar hadden we nu ook weer niet zoveel zin in. Maar we hebben al enkele duurzame keuzes gemaakt en zullen er ook in de toekomst (bijv. voor onze tuin) zeker nog maken. Maar daarover plan ik nog een aparte post. Meer daarobver later dus!

En jij. Hoe duurzaam ben jij?

Er zijn verschillende kleine veranderingen die wij al doorgevoerd hebben en ik vergeet er zeker nog. Het zijn immers ondertussen evidenties geworden.

Maar ik ben nu wel eens curieus, hoe duurzaam zijn jullie? Welke tips heb jij nog voor ons om onze impact op het klimaat en de natuur nog meer te verminderen? Zonder te veel moeite hé, want we zijn luieriken 😉 Ik lees het graag in de comments!

Published by

Delphine

Soms een Superwoman, soms hulpeloos. Maar vooral gewoon Delphine.

4 thoughts on “Sustainable Family – Zo duurzaam zijn wij

  1. Waw cool! Je staat al veel verder dan wij! Ik ben vooral content dat ik altijd een herbruikbare tas bijheb maar uiteraard probeer ik vooral te consuminderen en minimaliseren!

    1. Ma eigenlijk doe je wsl al dingen waar je niet bij stilstaat en die tas is al een goed begin hè! En consuminderen/minimaliseren is sowieso ook duurzaam hè.

  2. Oeps, ik dacht dat ik al goed bezig was (winkeltas, minder vlees, eigen kippen) maar dat is niets in vergelijking met jouw acties! 🙂 Temse heeft jammer genoeg nog geen verpakkingsvrije winkel, hopelijk komt dat er snel! In Antwerpen, Gent en Sint-Niklaas ben ik er al geweest, maar dat is dan maar 1 keer…

    1. Elk doet wat zij kan hè. Het is idd wel handig als je een verpakkingsvrije winkel zo dichtbij hebt. Soms is het wel een opgave hoor, om verschillende winkels te doen, dan haal ik alles gewoon van Collect&Go. Maar meestal is de voldoening groter dan de last

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.