wij gaan duurzamer leven

Het is 5 voor 12. Dat zeggen ze nu al zo lang dat het ondertussen al bijna half één is. Vooropgestelde doelen worden niet gehaald. Soms maakt het mij bang, ja. Soms pieker ik erover. Van bovenaf zal het niet komen, politici hebben enkel hun eigen agenda in hun hoofd. We moeten zelf iets doen als we een schonere wereld – of überhaupt nog een wereld – willen voor de volgende generaties. Die generatie die gisteren op straat kwam om een beetje aandacht te vragen. Dat ze groot gelijk hebben, verdorie! Ik krijg het warm als ik zulke initiatieven zie. En als ik ondernemers zie met een duurzaam project. Het geeft me hoop dat de wereld toch nog niet om zeep is. En het geeft me inspiratie om zélf ook mijn steentje bij te dragen. Hoe klein dat steentje ook is.

Ik deel hier graag enkele kleine dingen die ik doe om toch iets duurzamer te leven. Pas op, zero-waste zal het nog lang niet zijn. Daarvoor ben ik nog teveel een lazy ass luxebeestje 🙂 Maar kleine stapjes hé.

Minder afval

. Ik heb het recept gevolgd van Mama van vijf en maakte mijn eigen vaatwaspoeder. Het kost minder dan die tabletten uit de winkel en het is minder hard voor het milieu. Ik moet wel eerlijk zijn: mijn vaat is niet zo proper als met de tabletten. Ik moet de vaatwas op het “normale” programma zetten i.p.v. op “eco” om toch ongeveer hetzelfde resultaat te hebben. Er blijven altijd nog vlekken zoals bvb. aanslag van thee. Maar minder plastic afval, dat wel.

. Bakjes en dozen voor charcuterie en vlees, zakjes voor groenten en fruit. Nog niet alle winkels zijn erin mee (ik kijk naar u, Collect & Go!), maar ik krijg toch al geen scheve blikken meer bij de slager 🙂

. We hebben deze zomer een compostvat gekocht. Tot nu toe verzamelden we alles en “dumpten” we het op de composthoop van mijn ouders, maar dat was nogal omslachtig. Nu gaat alles wat composteerbaar is in het vat.

. Restjes van maaltijden (als die er al zijn, inschat-expert hier!) verwerken we in iets anders of nemen we mee als lunch. De kippen van mijn ouders krijgen de broodkorstjes die onze kinders niet opeten (nee, ik ga die niet zelf opeten of ik krijg een Kardashiankont en een Kerstmanbuik). In ruil krijgen wij eitjes, lief he 🙂

. Ik kocht herbruikbare reinigingsdoekjes. Ze kosten wat meer dan de wattenschijfjes, maar geen afval en na verloop van tijd heb je dat bedrag er wel uitgehaald hoor! Heidi van Living by the Sea maakte ze trouwens zelf. Chapeau. Ik kocht ze bij de BioPlanet, zo lazy ass (en absoluut onhandig met de naaimachine) ben ik wel.

. Ik neem al enkele jaren een drinkfles mee naar het werk. Ik wou een hippe extra duurzame Dopper (meeloper!), maar dat kost meer dan degene die ik heb en daar ging manlief niet akkoord mee. Dus, Koen zijn portefeuille content en ik content.

Een kleinere ecologische voetafdruk

Naast afval verminderen doen we nog enkele dingen om onze ecologische voetafdruk in het algemeen te verkleinen.

. De slager waar ik met mijn pottekes naartoe ga, is de hoeveslager in de buurt. Waar de beestjes met veel zorg gekweekt worden en het vlees ter plaatse verwerkt wordt. Oké, het is nog altijd vlees, maar toch al iets beter, niet?

. Het voordeel van op het platteland wonen: korte keten, dudes! Ik ga mijn aardappelen en seizoensgroenten halen bij een boer op een kilometer van bij ons. Via de Buurderij ontdekte ik de mega lekkere yoghurt van de Sterhoekhoeve en kon ik lokaal kopen. Iemand vrijwilliger om dat project weer op te starten in Anzegem? Maak u trouwens geen illusies: het grootste aandeel boodschappen komt nog van de Colruyt of Delhaize hoor. Maar ook daar probeer ik op de herkomst te letten. Belgische appels in plaats van Nieuw-Zeelandse.

. Nog korte keten: een oma en schoonouders die zelf een moestuin hebben. Diepvries vol groentjes van de schoonmoeder. Elke zomer de beste tomaten van oma. Zelf heb ik ook een bescheiden kruidentuintje en had ik deze zomer lekkere tomaatjes. Maar daar blijft het voorlopig toch bij hoor. Ik ben al blij dat ik mijn kruiden in leven kan houden.

. Hoewel je van ons nog lang geen vegetariërs kan maken, zet ik wel elke week minstens twee keer een vegetarische maaltijd op tafel. Meestal meer.

En verder?

Ik vind dat wij al heel wat (kleine) inspanningen leveren om onze ecologische voetafdruk te verkleinen en de plastic soep tegen te gaan. Maar we zijn er uiteraard nog niet.

. We denken wel twee keer na over op reis gaan met het vliegtuig, maar dat is vooral ook uit praktische overwegingen (met kleine kinderen heb je zoveel gerief mee dat een auto gewoon handiger is én dan zak ik niet weg uit schaamte als die kinders van ons “om ter luidst roepen” spelen tegen de verveling).

. Ik ga binnenkort proberen mijn eigen wasproduct te maken. We zullen zien hoe dat verloopt.

. Ik wil ook al lang eens naar de verpakkingsvrije winkel in Kortrijk. Daar ga ik écht eens werk van moeten maken hé! Wie wil mee gaan shoppen?

. Als ik thuis ben probeer ik zoveel mogelijk de kindjes te voet op te halen van school en crèche. Sep vind dat zelfs leuker dan met de auto. Ook in kak-weer.

. Ik let bij schoonmaak- en cosmeticaproducten die ik koop ook meer op wat erin zit. Ik probeer meer Belgische (of Europese) kledij te kopen. Al is dat wel vaak een pak duurder. Maar ik koop minder én beter.

Er zijn veel kleine dingen die we kunnen doen voor een schonere wereld zonder te moeten inboeten op ons luxeleventje. Ik kreeg voor kerst het boek “Het Zero Waste Project“, zelf gevraagd, dankjewel Secret Santa. Daar zal ik zeker nog tips uit halen voor een ecologischer leven.

En jij? Wat doe jij al om duurzamer te leven? Heb je nog tips voor mij?


Published by

Mamafien

Soms een Superwoman, soms hulpeloos. Maar vooral gewoon Delphine.

2 thoughts on “wij gaan duurzamer leven

  1. […] Het klimaat houdt ons (mij) hier toch redelijk bezig. Ik maakte eerder al mijn eigen vaatwaspoeder (waarvoor ik binnenkort eens een ander recept ga zoeken, want toch niet echt tevreden) en heb nu ook een kleine 5 liter zelfgemaakt wasmiddel (tot nu toe geen klachten). We gaan de verspilling en plastic soep zoveel mogelijk tegen en gaan zelfs onze tweede auto verkopen. Iemand die een schattige Twingo wil?   […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.