Trouwperikelen V: 6 lessen die ik leerde uit mijn trouwvoorbereidingen

Het is alweer even geleden dat hier nog iets verscheen op deze blog. Mijn excuses daarvoor, maar ik had het even heel erg druk. Met verjaren en trouwen, bijvoorbeeld. O ja, en op huwelijksreis gaan 🙂 Wie mij volgt op Instagram, heeft dat waarschijnlijk opgemerkt. En ja, die foto’s dienden wel degelijk om jullie jaloers te maken met mijn perfecte en rooskleurige leventje. Want zo voelde het wel eventjes.
Zeker na de hectische weken die we daarvoor hadden… Want laat me je nou eens iets vertellen, zo een huwelijk plannen, daar kruipt werk in, jong! Niet verwacht hé! Zeker als je nog eens “speciaal” wil doen, zoals wij… Een aanslag op je vrije tijd, slaap en gezinsleven. Ik trok zelf meerdere lessen uit de maanden die naar de leukste dag uit mijn leven leidden en ik deel er hier zes met jullie.

 1. Ik begrijp nu waarom mensen éérst trouwen en dàn pas kinderen krijgen. Afgezien van de traditionele katholieke visie daarop, natuurlijk. De combinatie (zeker met een pasgeboren baby) is hels! We hebben hen vaak aan babysits moeten overlaten als we weer eens een afspraak hadden met traiteur, … Ik miste hen eigenlijk al nog voor we hen 5 dagen “achterlieten” toen we op huwelijksreis vertrokken. Gelukkig komen we nu terug in een normale structuur terecht en hebben we weer meer tijd voor onze boys.
 2. Zelf doen is zeker niet gelijk aan goedkoper. Je zou het denken hé. We doen het zelf in onze (of andermans) tuin, dan sparen we alvast die zaal uit. Haha, think again! Kleine vergelijking: zaal, vaak met personeel en catering inclusief, wordt vervangen door traiteur (met personeel, servies, …), meubilair, eventueel tent, plankenvloer, verbruik elektriciteit en water, toiletten huren … O ja, meer werk is het ook! Maar dat had je waarschijnlijk wel al door. Er is wel één grote reden om het op die manier te doen: het is dan wel volledig naar je eigen goesting. Echt élk detail kozen we zelf. Van de bloemen tot het bestek over hoe de tafels stonden tot hoeveel lampionnen we precies zouden ophangen en waar.
 3. Je gaat sowieso over je budget. Hoe ver je erover gaat, bepaal je zelf. Met een traditionele trouwzaal is het gemakkelijker om een budget vast te leggen. Zij geven je vooraf een bedrag voor zaal (eventueel incl. aankleding) + eten. Wij hadden een bedrag in ons hoofd, deelden dit mee aan de traiteur en die bleef netjes binnen dat budget. We hadden ons echter compleet misrekend wat betreft alle extra’s die erbij komen. Want er komen er veel bij. Uiteindelijk beslisten we dat we onze droom moesten waarmaken, nu we toch over het budget zouden gaan. Niet inboeten op wat je wil, maar wel op welke manier je het verkrijgt. Waarom kant kopen aan 4 euro per meter in de Veritas als je het aan 50 cent per 5 meter krijgt in de Action? (trouwens, Action, dé place to be voor al uw feesten!) Je gasten zien echt het verschil niet en alle beetjes die jij spaart, zijn goed.
  Werk je samen met een traiteur of wedding planner? Kijk dan ook zelf eens rond voor bepaalde extra’s waarvoor zij zelf geen vaste leverancier hebben. En let op transportkosten! Zoek het niet in Antwerpen als jouw feestlocatie in Kortrijk ligt…
 4. Laat je helpen door professionals, maar behoud je eigen stijl .
  Voor de ceremonie vroegen we Nele van Mint & Memories om haar expertise ter zake. Zij stelde een zeer mooie ceremonie op. Toch vroegen we een goede vriend om “voorganger” te zijn en niet Nele zelf. Niet omdat we haar daar niet in vertrouwden, wél omdat we vonden dat die vriend het net dat tikkeltje persoonlijker kon maken. De samenwerking tussen hen verliep kennelijk zeer vlot, want de ceremonie was er ééntje voor in de romantische wegdroomfilms.
 5. Vooraf controlefreak zijn helpt om te ontspannen op de dag zelf. We kennen mij allemaal ondertussen. Ik heb het graag op mijn manier en zeker als ik een evenement organiseer, durf ik al eens in overdrive te gaan. Ook nu wilde ik vooraf dat alles piekfijn in orde was en tot in de puntjes geregeld. Ik kwam waarschijnlijk over als onzeker met al mijn vragen. Of als neurootje met mijn 2 versies van het draaiboek (eentje erg gedetailleerd voor alle “leveranciers” op de bruiloft en eentje minder gedetailleerd voor de “suite”).
  Ik ben blij dat we Kelly en Andy van Favola Weddings tegenkwamen, want al heel snel in het planningsproces merkte ik dat dit mensen zijn met kennis van zaken op wie ik 100% kon rekenen. We waren ook in de week voor die belangrijke zaterdag élke dag aanwezig op de feestlocatie, zodat we elk klein detail zelf mee bepaalden en er op tijd bij waren als er iets niet volgens plan ging (want ja, een mini-crisis hier en daar hoort er nu eenmaal bij).
  Doordat élk detail op voorhand vastlag en ik alles met mijn eigen kritische blik gezien en goedgekeurd had tegen de vrijdag, had ik er geen probleem mee om de zaterdag te ontspannen vanaf het moment dat Sep zei “mama, ik ben wakker” tot het moment dat ik mijn licht benevelde hoofd op het zachte kussen in de B&B legde.
 6. Hoe hard je het ook zou verwachten als je stresskonijn Delphine kent, ik ben op geen enkel moment een bridezilla geweest. Oké, ik liep wat nerveus rond en ik begon op donderdag te stressen dat er niets in orde zou zijn. Maar ik heb geen bloemstukken aan flarden getrokken of borden aan diggelen gegooid. Ik heb ook geen tirades afgestoken tegen mensen die het misschien wel een beetje verdienden. Mensen werken immers veel liever voor jou als je hen met respect en dankbaarheid behandelt en het niet uithangt. Je kan ook op je strepen staan zonder iemand alle mogelijk verwijten naar het hoofd te slingeren. En je zal er nog meer respect voor terugkrijgen ook. En eerlijk gezegd. Ik geraak al opgefokt bij het idee alleen al. Ik kan me niet inbeelden dat je ontspannen op je bruiloft toekomt als je tot enkele uren daarvoor als een razende overal doorging. Dus, keep calm and be a happy bride!

And I did! Het klopt wat ze zeggen: de dag is zo voorbij! En ik heb genoten van elke minuut!

Maar ik genoot ook enorm van de voorbereidingen. Geen slaande ruzies met mijn man, maar eerder een sterk team dat bij elke stap een gezamenlijke droom werkelijkheid zag worden. Eventplanning, mensen ontvangen in een prachtige setting en hen een mooi moment laten beleven, het is echt een kleine passie van me. Carrièreswitch?

Het resultaat van alle planning zie je binnenkort ook op deze blog. Stay tuned! 

Published by

Mamafien

Soms een Superwoman, soms hulpeloos. Maar vooral gewoon Delphine.

4 thoughts on “Trouwperikelen V: 6 lessen die ik leerde uit mijn trouwvoorbereidingen

 1. Zelf zijn wij nog niet getrouwd maar ik kan me inbeelden dat er heel wat komt bij kijken. Wel heel knap dat jullie zoveel zelf deden. Als wij ooit zouden trouwen zou ik ook wel voor die heel persoonlijke toets gaan, dat maakt zo een dag toch nog net wat specialer denk ik. Ik kijk alvast uit naar het resultaat van al die planning 😉

 2. Leuk om te lezen wat jouw ervaringen waren, achteraf gezien. Wij zijn ook net getrouwd, en punt één hadden wij van te voren ingezien, haha, pas getrouwd toen de laatste baby 8 was en redelijk makkelijk los te laten was. Ook tijdens de dag zelf hoefde ik niet voor bruid met ogen in mijn rug te spelen!

  1. Ola, dikke proficiat! Punt 1 had ik al een paar jaar geleden ingezien, maar ja, mijn wederhelft moest klaar zijn voor de grote sprong he
   Toch leuk als je kan genieten, ik zou het zo opnieuw doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.