Uit eten – Als’t wel eens wat meer mag zijn

We zijn aan de laatste in mijn mini-reeks Uit Eten gekomen. Waar je lekker kan ontbijten, lunchen en brunchen of waar je moet zijn voor een simpele hap, las je de afgelopen weken al. Nu gaan we de luxueuzere toer op. Ik weet niet hoe het zit met jullie, maar ik kan voor een maandelijks uitje met het lief geen honderden euro’s neertellen. Toch kunnen wij enorm genieten van een gastronomisch avondje uit. Voor speciale gelegenheden hebben we wel al eens wat meer over. Het doet misschien een beetje pijn in de portemonnee, maar het is het o zo waard! Met een avondje op restaurant kan je ons àltijd plezieren. Het liefste van al proberen we nieuwe adresjes uit, want er zijn er zovéél! Maar we hebben wel een paar favorietjes waar ze ons nog terugzien.

    • Publiek (Gent) Ik ging er samen met Koen toen ik op koemelkeiwitdieet stond voor huilbaby Warre. We legden de situatie uit en de chef kwam met speciallekes aanzetten voor mij. Meestal liet hij gewoon iets weg of verving hij een bepaald ingrediënt, maar hij heeft à la minute een dessert voor mij gemaakt dat er even goed (of zelfs beter!) uitzag als dat van Koen en dat super smaakte. Dat vind ik het terugkeren waard. (Wat ik dan ook al deed en zeker nog zal doen ;)).
    • Bistronoom (Wortegem-Petegem) Op amper 5 minuten van ons, in het pand waar – naar het schijnt – vroeger Piet Huysentruyt zijn restaurant had. Ze koken er volgens de Sana-methode, goed voor mensen die het ook op restaurant graag gezond houden. Dit zit qua fancy-ness tussen de vorige categorie en deze. De porties zijn groter en je kan er ook gewoon terecht voor een à la carte hoofdgerecht en dessert. Eigenlijk een goeie “inleiding tot fine dining” of zo.   Deze was trouwens ook een optie voor het familiediner na onze burgerlijke trouw. Mooi interieur, gezellig terras, lekker eten en vriendelijke bediening. Need I say more? 

 

  • Hotel Damier + cocktailbar Sprezza (Kortrijk) Een statig hotel op de markt van Kortrijk (naast Tarterie, weetjewel, van mijn post van 2 weken geleden ;)). Ik weet niet meer voor welke gelegenheid wij er gingen eten, maar ik weet wel dat ik ervan genoten heb. Vriendelijke bediening en veel “hipper” en toegankelijker dan je zou denken van een restaurant dat gevestigd is in een chique hotel. De maître bleek een fan te zijn van ’t Verzet, wat altijd een extra dimensie geeft aan een avondje uit. Op de één of andere manier word je dan plots een beetje een “bekendheid” (allez, Koen toch, ik zit er maar bij, mooi te lachen en mee te genieten ;)). Na ons diner werden we door de keuken geloodst om in cocktailbar Sprezza terecht te komen, van dezelfde eigenaars. Ze noemen het zelf een “eclectisch” interieur, maar ik vind het allemaal zeer mooi gestyled. Geen allegaartje van stijlen, zoals je verwacht bij het woord “eclectisch”. Een high-end cocktailbar, dat is het zeker. De luxe spat ervan af en je verwacht dat Beyoncé er elk moment kan binnenstappen. De cocktails zijn ook écht zeer lekker, ook de non-alcoholische (genen zoeten bucht).
  • Vinto (Kruishoutem) Wie niet van de streek is, kent Kruishoutem vooral van Het Hof Van Cleve. Maar je hoeft geen 300 euro per persoon uit te geven om toch aan fine dining te doen in de gemeente van Marc De Bel. Een jaar geleden leren kennen bij Jong Keukengeweld en dit jaar opnieuw bij Vinto gaan eten voor mijn verjaardag. Een liefhebber van écht kwaliteitsbier (*wink wink*), maar vooral ook een begenadigd chef-kok. Je kan à la carte kiezen of een menu van 4, 5 of 6 gangen. Als je voor dat laatste gaat, kan je je laten verrassen door de chef. Doen! Ik moet wel zeggen dat een menu van 4 gangen voldoende is voor de gemiddelde Vlaming. Want naast dat menu komt er nog een hele reeks hapjes en als je koffie of thee vraagt, komt daar nog een heus dessertbord bij (denk: zelfgemaakt oumeetjiesvlees!) Of de ober komt rond met madeleintjes vers uit de oven… *nvdr. Ze zijn bij Vinto momenteel bezig met verbouwingswerken, maar na 4 oktober wil ik zeker eens gaan kijken wat er veranderd is. Wie gaat er mee? ;)*
Nu ben ik benieuwd naar jullie go-to adresjes voor een gastronomisch avondje uit. deel ze hieronder in de comments, want ik moet nog iets zoeken voor mijn zus haar verjaardag in februari 😉

Published by

Mamafien

Soms een Superwoman, soms hulpeloos. Maar vooral gewoon Delphine.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.