Uit eten – Ik heb geen zin om te koken vanavond

Vorige week heb ik met jullie enkele van mijn favoriete adresjes gedeeld voor een gezellige en vooral lekkere brunch of een #parentproof vieruurtje. Zoals beloofd, geef ik ook nog enkele tips voor een avondje uit. In die categorie heb je – in mijn ogen – twee opties. Ofwel wil je gewoon lekker eten, zoek je iets voor een avondje uit met manlief of heb je gewoon geen zin om te koken. Ofwel mag het eens wat meer zijn. Voor een verjaardag, een jubileum of omdat je het nu eenmaal breed kan laten hangen, bijvoorbeeld. Vandaag heb ik het over die eerste categorie.

Schat, ik heb geen zin om te koken vanavond.

  • Arcobaleno (Oudenaarde) – Uiteraard moest er een Italiaans restaurant bij zitten. Dit gezellige plaatsje op een kleine kilometer van mijn ouderlijk huis is er eentje dat we opbellen als we eens last-minute beslissen om niet zelf te koken. Lekkere pasta’s en pizza’s, wisselende kaart met seizoensproducten en een échte Italiaanse familie in de keuken en de zaal. Je waant je ergens in Italië met het verborgen terras achteraan (de warme temperaturen moet je er helaas meestal zelf bij denken). Simpel en goed. Wat wil je nog meer?
  • Restaurant Brisa (Geraardsbergen) – Het is dat het van familie is, anders zou ik niet rap naar Geraardsbergen afzakken op zoek naar een restaurant. Mijn nicht deed vakantiejob in “Den Brisa” en leerde daar de zoon van de eigenaars kennen. Zoveel jaren later zijn ze getrouwd, hebben ze twee kindjes en hebben ze het restaurant overgenomen. De specialiteit waarmee het restaurant groot werd in G-Town zijn de ribbetjes. Persoonlijk hou ik meer van de nieuwe creaties die Jurgen al eens op het menu durft te zetten. Lien is mee in de zaak gestapt als zaalverantwoordelijke, maar behoudt daarnaast nog haar job als logopediste. En ze is mama van twee jonge kindjes. Chapeau! Dit is trouwens een échte familiezaak: in het weekend komen mijn jongste neef en zijn vriendin ook een handje toesteken. Super voorzien op kinderen, met de gekende klassiekers en royale porties, perfect om met de familie af te spreken. En ze serveren er Koens bier 😉

  • Domein De Ghellinck (Elsegem) – Grappig detail om mee te starten: de uitbaters heten Koen en Delphine. Een extra troef, vind ik 😉 Ietsje “deftiger” dan de vorige twee, maar ook toegankelijk voor kinderen. Bij mooi weer kan je buiten zitten terwijl de kinderen zich uitleven op het speeltuintje (als ze wat groter zijn, kunnen ze gewoon het hele park gaan verkennen). Wij gingen met de familie in één van hun zaaltjes eten nadat Koen en ik ons jawoord gegeven hadden op het gemeentehuis. De betere brasseriekeuken, zeer lekker gebracht.

  • Pycke-zot (Gent) – Een zeer klein restaurantje dat Koen leerde kennen omdat ze – hoe kan het ook anders – zijn bier schenken. De mannen van ’t Verzet zijn fan van de zusjes Pycke en ik kan ze geen ongelijk geven. Vriendelijke, goedlachse meisjes die dagelijkse kost met een twist voorschotelen. Heerlijk ongedwongen avondje uit. Reserveren is wel aangeraden als je één van de weinige tafeltjes wilt bemachtigen.

  • Ganzerik (Gent) – Eigenlijk zitten we hier al een beetje buiten het centrum van Gent. Ergens midden in een woonwijk, op de hoek van een straat, vind je het kleine eetcafé. Je kan er komen voor een gezellige avond onder vrienden met wat lekkere biertjes en een hapje erbij. Of je kan op zondag al beginnen bij de brunch en gewoon blijven zitten tot ’s avonds. De kaart is beperkt, maar telkens anders. Veggies vinden hier zeker ook hun gading en hipsters al helemaal. Heerlijk vind ik ook de knusse drukte die er soms heerst. En geen idee waarom, want ze zijn er niet écht op voorzien, maar je ziet er heel vaak gezinnen met (jonge) kinderen. Pas op, ze zijn er zeker welkom, maar verwacht er geen speeltuin ofzo.
Brunch bij Ganzerik
  • Het Gouden Hoofd (Gent) – In de côté van de Dampuurte vind je, ergens goed verstopt in een zijstraat, een café / restaurant. Ik ben er nog nooit gewoon iets gaan drinken, maar het kan dus. Al zou ik niet weten waarom je dat zou doen, als je er ook zo lekker kunt eten. Vroeger moest je het telkens wisselende menu gaan aflezen op de muur. Nu werken ze blijkbaar met een keuzemenu. Ik vind het wel jammer dat de menumuur weg is, want terwijl ik ging kiezen wat ik wilde eten, kon ik ook ongegeneerd binnenkijken in de keuken. Ik zal het nieuwe menu binnenkort zelf eens moeten gaan checken. Ik veronderstel wel dat ze hun concept voor de rest behouden hebben: wat klassiekers, seizoensgebonden, altijd ook iets vegetarisch en soms een beetje hipster (met ingrediënten die ik niet ken / kan uitspreken). Het is wel tamelijk groot en het kan er behoorlijk druk worden, maar dat doet geen afbreuk aan de beleving.
De fameuze menumuur. Nu gewoon een witte muur? Ik zal het binnenkort met mijn eigen ogen moeten gaan checken.

Zo, de volgende keer dat je geen zin hebt om te koken (of af te wassen, want laten we eerlijk zijn, dat is toch evengoed een reden om uit te gaan eten), probeer dan gerust één van de bovenstaande adresjes uit. En laat me zeker weten wat je ervan vond!

Wij houden er trouwens van om telkens nieuwe adresjes te leren kennen, dus deel zeker jouw favorieten in de comments!

Published by

Mamafien

Soms een Superwoman, soms hulpeloos. Maar vooral gewoon Delphine.

5 thoughts on “Uit eten – Ik heb geen zin om te koken vanavond

  1. Pycke Zot is de max, ik ben ook grote fan!!!!
    Ganzerik staat al lang op mijn ‘to discover’ lijstje dus bij deze heb ik nog een extra motivatie om echt eens te gaan 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.