Uit eten – ontbijt – lunch – koffie/thee

Zoals je al weet, heb ik iets met eten. En mijn wederhelft gelukkig ook.
Niet alleen ben ik zélf een echte keukenprinses, ik waardeer ook de kookkunsten van anderen (die het zelfs nog beter doen dan ik, stel u voor!). Het leek me leuk om enkele van mijn favoriete adresjes met jullie te delen.


Omdat het er zoveel zijn, deel ik ze op in 3 aparte blogs:
Eentje voor ontbijt, lunch of koffiepauze
Eentje voor wanneer je geen zin hebt om te koken
Eentje voor als het eens wat meer mag zijn (bvb. voor een speciale gelegenheid)

We beginnen bij het ontbijt, de brunch, lunch en koffie. De “kleine” maaltijden. Alhoewel, met de porties die je soms krijgt bij een brunch, kan je nog een hele dag voort. Zoveel adresjes om te ontdekken en het lijkt alsof er elke dag bijkomen.

Ontbijt – Lunch – Koffie/thee

 • Gust (Gent) – Enkele jaren geleden vertelde Koen mij dat een oud-klasgenootje van hem een ontbijtbar gestart was in Gent. Was dat geen tof idee om eens samen te gaan brunchen? Dat was in de tijd dat je daar nog een plaatsje kon bemachtigen zonder te reserveren. Nu is deze hotspot in Gent gekend en geliefd bij echt iédereen. En met reden. Ze hebben gezonde en ‘minder’ gezonde gerechten (die pancakes, serieus!), van ontbijt tot lunch. En ondertussen hebben ze ook al een cateringdienst, De Boterhamdoos. Het is al veel te lang geleden dat ik er nog geweest ben, maar als ik die foto’s zie, wil ik zo weer reserveren!

  Aaah, the pancakes
 • Økkerennoot (Oudenaarde) – De stad waar ik opgroeide wordt een beetje hipper. En één van de redenen is deze trekpleister. De Scandinavische roots van zaakvoerster Charlotte zie je niet alleen in de naam, ook het interieur en de spulletjes die je daar kan kopen, stralen de sfeer van het noorden uit. De focus ligt op gezonde lunch, met veel slaatjes, veggie burgers en speltbroodjes. En soep, zalig! Af en toe bestel ik iets dat ik op woensdag of donderdag na mijn (halve) werkdag afhaal en thuis opeet na mijn zwemsessie.

  De zalige soepkommen in Okkerennoot
 • De Superette (Gent) – Een beetje “hipster” met zuurdesembrood enal, maar heerlijk industrieel interieur, vriendelijke bediening en eigenlijk gewoon superlekker eten. Altijd een beetje verrassend, met een wisselende kaart. En altijd bomvol, dus ook weer reserveren geblazen! Ik eet niet dagelijks boterhammen, maar ben wel altijd fan van een dikke snede met krokante korst en zachte binnenkant. Een beetje zoals het brood van bij De Superette, waarschijnlijk het beste dat ik ooit at. Met het beste bier dat ik ooit dronk (you know what I mean ;)).

  Brunch bij De Superette
 • Achiel en Hector (Tiegem) – Een koffiehuisje dat je sinds april 2015 kan vinden in the middle of nowhere en ondertussen een vaste waarde in groot-Anzegem. Een gezellige koffie/thee met vriendinnen – en een gebakje erbij? Of in de zomer in de tuin zitten terwijl de kindjes zich uitleven op de speeltuin en tussen de diertjes? Het kan allemaal. Huisbereid gebak, lokale koffies en bieren (*winkwink* ;)) en fairtrade frisdranken. En blijkbaar ook wafels, picknicks, kinderfeestjes, brunch en noem maar op (zag ik net op de website). Volledig #kidsproof, maar zeker ook #parentproof!
 • Tarterie (Kortrijk) – Ik woon al 5 jaar naast Ann-Sophie en pas deze zomer ontdekte ik dat zij een taartenhuisje heeft op de markt van Kortrijk. Schande! Voor onze eerste huwelijksverjaardag gingen Koen en ik dan ook daar brunchen en ja, er kwam direct een favorietje bij op mijn lijst. Een mooi vol bord met zelfgemaakte granola, zelfgemaakte taart, fruit, een slaatje, quiche en nog veel meer. Ze maakt artisanale taarten op bestelling, maar je kan ook gewoon ter plaatse genieten van een stukje zoetigheid. Of ben je meer voor het hartige? Dan moet je één van de quiches proeven. Mij zien ze daar snel terug, ik moet immers het eitje met soldaatjes nog proeven!
 • The Old Chocolate House (Brugge) – Na 11 jaar samen te zijn, nam Koen me net voor de geboorte van Warre eindelijk eens mee naar de tearoom van zijn tante/nicht/neven. Op een koude, regenachtige dag neerstrijken aan één van de kleine tafeltjes en een warme wafel en dampende kom warme chocomelk voorgeschoteld krijgen, het is écht hartverwarmend 🙂 Het krioelt er van de toeristen, zo in hartje Brugge, waardoor het soms echt aanschuiven is om een tafeltje te bemachtigen. Maar tijdens het wachten kan je al eens snuisteren in het schattige winkeltje beneden. Het walhalla voor wie van oud, schattig, authentiek en chocolade houdt .

  All the calories! All the sugar! All the yummmmm!
Ik hou ervan om nieuwe plekjes te ontdekken, dus bovenstaande lijst is allesbehalve volledig. Ik zou meteen nog een hele hoop adresjes kunnen opnoemen, maar met deze kom je wel al even toe, denk ik. En volgend jaar maak ik gewoon opnieuw een lijstje. Suggesties zijn overigens altijd welkom!

Published by

Mamafien

Soms een Superwoman, soms hulpeloos. Maar vooral gewoon Delphine.

4 thoughts on “Uit eten – ontbijt – lunch – koffie/thee

 1. Lijken me stuk voor stuk leuke adresjes te zijn. Als de verhuis hier achter de rug is hoop ik daar ook terug wat meer werk van te kunnen maken 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.